ball.punt.nl
Zin en onzin op het web
Abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

Redactioneel

--
fiat punto
De áááchterlijke glááádioal

De achterlijke gladiool

 
"De dood of de gladiolen" is een uitdrukking die nogal eens in de wielersport wordt gebruikt, maar toch vooral ook verbonden is aan de Nijmeegse Vierdaagse. De laatste etappe van dit jaarlijkse wandelspektakel wordt terplekke omgedoopt tot "Via Gladiola", de "Weg van de Gladiolen". Daar lopen betekent dat de finish in zicht is. Op deze Via Gladiola worden de wandelaars overladen met gladiolen als teken dat ze het volbracht hebben.
De bloemen en de daaraan gekoppelde uitspraak zijn niet willekeurig gekozen of bij toeval gekozen. In de tijd van de Romeinen werden de roemruchte Gladiatoren gevechten. Twee zwaardvechters vochten in een arena letterlijk om de dood of de gladiolen. De overwinnaar werd na afloop bedolven onder gladiolen. Gladiool komt namelijk van het Latijnse woord Gladius en dat betekent zwaard. De bloem heeft ook een zwaardvormig uiterlijk en heet dan ook wel zwaardlelie. Sindsdien symboliseren gladiolen kracht en overwinning. Omdat de gladiool vroeger de bloem van het seizoen was (juli/augustus) en er veel gladiolenkwekers in Nijmegen en omstreken zaten, was de keuze voor de gladiool als bloem ook logisch en handig.
In andere landen is de gladiool in gebruik als grafbloem. Dan betekent de bloem zoveel als "Jij bent mijn ware liefde" en "We zullen je missen".

Achterlijke Gladiool

Ik houd het gewoon op onvervalst Utrechts (áááchterlijke glááádioal), naar cabaretier Herman Berkien. Het scheldwoord betekent dat iemand een ongelooflijke stomkop is. In 1984 werd het voor het eerst opgenomen in het Nationaal Scheldwoordenboek en ondertussen heeft ook Van Dale gladiool als scheldwoord opgenomen.

Reacties

Annajee op 26-08-2008 23:23
LOL dacht ik toch dat het een orchidee was  
Patrick op 27-08-2008 07:21
"Grafbloem:  blijft die lang staan? 
Ron op 27-08-2008 12:06
Het is een orchidee Annajee, maar dan is het toch een achterlijke gladiool
 
 
 
*Graftak ? Nee die associatie heb ik niet Patrickde Aronskelk en Lelies zijn dat met name volgens mij
jager op 28-08-2008 21:43
Dat wist ik allemaal niet over de gladiool
Ron op 28-08-2008 23:26
Dit is ook een educatieve weblog Jager
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl